Biografie

Mijn sportieve roots

De liefde voor sport is me met de paplepel ingegoten. Ik groei op aan het strand, op steenworp afstand van Circuit Zandvoort, en op voetbalvelden. Mijn vader was altijd druk met voetbal bij de plaatselijke voetbalclub Stormvogels-Telstar in Velsen, waar ik ben geboren. Bij Eerste Divisie club Telstar begint in 2013 tevens mijn carrière als sportverslaggever, maar daarover straks meer. Als je dan ook nog een moeder hebt die de titel Miss Fitness draagt, is het niet raar dat je sportgekke kinderen op de wereld zet. Verder wordt er altijd sport gekeken op televisie. Als klein meisje kruip ik al naast mijn pa op de bank om hem te horen 'coachen' en juichen. Van voetbal, tot fietsen, hele dagen Tour de France, schaatsen, Olympische Spelen, WK’s, EK's, boksen, auto- en motorsport, atletiek, darten, noem maar op. Wij vreten thuis sport!

samantha van wijk aan het sporten
collage shownieuws goed(1)

Studie en het leren van het mediavak

Van jongs af aan weet ik al dat ik de media in wil. Na het Atheneum volg ik dan ook de opleiding Media & Entertainment Management, richting televisie en journalistiek. In het laatste jaar combineer ik dit met de Pre Master Beleid, Communicatie & Organisatie aan de VU. Tijdens mijn studie werk ik bij de lokale omroep van Velsen om praktijkervaring op te doen.

Bij SBS6 werk ik een aantal jaar voor het dagelijkse live programma Shownieuws. Ik kan wel zeggen dat ik hier alle facetten van het mediavak heb geleerd: redactie, verslaggeving, itemregie, montage, originele invalshoeken bedenken, altijd bovenop het nieuws zitten en omgaan met de druk van meerdere dagelijkse live shows per dag. Ik trek vooral de sportgerelateerde onderwerpen naar me toe in samenwerking met Hart van Nederland, maar maak ook de hectiek rondom BN'ers en wereldsterren van dichtbij mee.

De eerste stappen als sportjournalist

Na deze leerzame tijd besluit ik in 2013 mijn hart te volgen en me volledig op sport te richten. Ik maak een pilot voor een sportprogramma en krijg vervolgens de kans om als sportverslaggever aan de slag te gaan bij de Jupiler League voor RTL7.

In 2014 word ik door RTV NH benaderd om een sporttalkshow te presenteren. Het hosten van NH Sport live vanuit het AZ stadion is een droom die uitkomt. Na elke thuiswedstrijd van voetbalclub AZ, zit ik aan tafel met een speler of de trainer van het team en diverse gasten uit de sportwereld. 

NH Sport
Collage Eurosport

Live verslag op locatie

In 2015 vraagt Eurosport of ik interesse heb om de MotoGP te presenteren. Een kans die ik als adrenaline junk natuurlijk met beide handen aangrijp. Dat ik hiermee de eerste Nederlandstalige presentator voor Eurosport ben is een grote eer. Drie jaar lang vlieg ik van circuit naar circuit om de MotoGP (en Moto3 en Moto2) te presenteren, live vanuit de pitlane, en met de grootste namen van de motorsportwereld te spreken. De gasten voor de live uitzendingen van vrijdag t/m zondag produceer ik ter plaatse. Ook regisseer ik de live-cameraman en voor de één op één interviews met de grotere coureurs heb ik nauw contact met de perschefs van de teams.

In 2021 werk ik voor Eurosport International x GCN om verslag te doen van het veldrijden/cyclocross.

Online content creëren

In 2018 breng ik alles wat ik geleerd heb bij elkaar in mijn sportvlog, Sam’s Sports Stories. Voor deze YouTube-serie ga ik op bezoek bij diverse Nederlandse atleten. Hierin krijg je een kijkje achter de schermen, leer je de persoon achter de sporter kennen en in sommige gevallen train ik mee. 

Samen met collega-sportjournalist Barbara Barend maak ik in 2019 de Powervrouwen Podcast voor Helden. We zitten hiervoor bij vrouwelijke (oud-)atleten aan de keukentafel van wie wij vinden dat ze powervrouwen zijn. In de podcast bespreken we de sportcarrière van de atleten, maar we hebben het ook over het leven.

In 2020 begin ik als presentator en camjo van NUsport. Bij NU.nl film, presenteer en monteer ik sport items. Van mixed zone interviews tot het presenteren van voor -en nabeschouwingen met een collega, vanuit de studio of op locatie. Ik versla diverse sporten, maar voornamelijk Formule 1 en voetbal. Daarnaast presenteer ik de F1 podcast show De Boordradio. Projecten zoals het EK Voetbal 2020 en de Olympische Spelen in Tokio zijn helaas komen te vervallen.

Sinds 2022 maak ik de radioshow Sam's Race Stories die daarna ook terug is te luisteren als podcast.

collage online
collage projecten

World Cups en meer

Voor FIFA TV heb ik het Nederlands elftal (m/v) mogen volgen tijdens drie World Cups als reporter en creative producer. Zo deed ik de FIFA Women’s World Cup Frankrijk 2019, de FIFA Arab Cup Qatar 2022, de FIFA World Cup Qatar 2022 en de FIFA Women's World Cup Australie & Nieuw Zeeland 2023. Samen met mijn TV Crew Team ben ik aanwezig bij elke training en persconferentie, we maken unieke video content rondom de dames en direct na elke wedstrijd gaan we live met de spelers in de mixed zone. In 2022 deed ik de UEFA Women's Euro in Engeland. Ook ben ik werkzaam voor UEFA Champions League Magazine.

In 2018 presenteer ik de talkshow van de Volvo Ocean Race. Dit wordt uitgezonden bij Veronica en wint op het Zeiler van het Jaar gala 2018 de prestigieuze Conny van Riethoven prijs.

Bij Talpa TV start ik in 2019 voor het dagelijkse live programma 6 Inside de sportredactie op en maak ik reportages met topsporters.

Dagvoorzitterschappen

Naast mediawerk ben ik inzetbaar als dagvoorzitter, nationaal en internationaal. Behalve Nederlands spreek ik vloeiend Engels, Duits en kan ik met Frans en Spaans aardig uit de voeten. De ervaring die ik heb opgebouwd tijdens het hosten van talkshows en als journalist komt goed van pas bij het leiden van discussies en het overbrengen van de boodschap. Ik sta bekend om mijn goede voorbereiding, enthousiasme, nieuwsgierigheid, humor en improvisatievermogen. Ik voel het publiek goed aan en er is altijd interactie. Inmiddels heb ik meer dan 15 jaar ervaring als dagvoorzitter. Het leuke hieraan vind ik dat ik mag samenwerken en meedenken met de meest uiteenlopende organisaties. Samen brengen we elk evenement naar de hoogste trede van het podium!

Sport en goede doelen

Verder zet ik me graag in voor goede doelen. In 2009 loop ik de New York Marathon en zamel hiermee geld in voor Stichting Meet Kate, om bij te dragen aan het oprichten van scholen voor kinderen in Ghana. Ik loop en fiets mee met diverse georganiseerde evenementen voor het goede doel, waaronder de spinning marathon voor Stichting Spieren voor Spieren. In 2014 word ik ambassadeur/vrijwilliger bij Only Friends, omdat ik vind dat iedereen zou moeten kunnen sporten. Bij deze prachtige Amsterdamse club hebben kids en jongeren met een beperking hier ook de mogelijkheid voor. Ruim een jaar begeleid ik wekelijks de kinderen tijdens de voetbaltraining en ook de ouderen, de Older Friends, met gym, fitness… en koffieleuten.

samantha-van-wijk-contact

Contact

Wil je me inhuren als presentator, dagvoorzitter of samenwerken aan een programma of een project? Neem dan contact met me op via de mail en ik antwoord zo snel mogelijk.

Samantha van Wijk
E-mail: info@samanthavanwijk.nl

Volg mij op social media

Scroll naar boven